GASTRONOMY

This page offers a small overview on the typical tuscan products of our territory. We purpose horse d'oeuvre, first and second courses but also our wine which is the famous "Vino di Montepulciano"; our territory offers genuine products but above all a rich wine that, thanks to its characteristics, has become well known all over the world.

HORSE D'OEUVRE:
Crostini with spleen or black crostini: appetizer prepared with bovine spleen, onion, white wine, anchovies, capers, salt and pepper, smeared on slices of home toasted bread.
Bruschetta:
Slices of tuscan bread with garlic and pepper, seasoned with few salt and oil virgin of olive.
FIRST COURSES:
Panzanella
Soup prepared with broth of boiling chicken and eggs beaten mixed with parmigiano cheese, few walnut-tree, salt, pepper.
Ribollita
It is a cooked soup in oven, then seasoned with other raw oil, enriched with fresh onions cut thin and other pepper.
Pici
Pasta prepared simply with water, flour and few salt, mixed rather hard and pulled by hand up to form rough twines.
Pappardelle with hare
The hare, chopped, after a long "marinatura" with the odors in Chianti wine is cooked in salmì, using like base the "coratella" minced thiny. We create so a dense juice, enriched by the pulp of the hare, with which the pappardelle are seasoned, rather wide and well pulled.
SECOND COURSES:
Pienza sheep-cheese
Obtained from milk produced by particular pastures like those of the Crete di Siena and Val d'Orcia where lots of aromatic grasses grow which give to the cheese a strong identity. It is proposed in various versions: fresh, half-seasoned, seasoned and spiced.
Steacks of pig
They are also cooked to the fire, in "rosticciana" but the common senese recipe is that to present them in a fried mixture of garlic, completed with sauce of tomato and red and flavored wine with many seeds of fennel.
Fegatelli
Liver of pig, possibly young, cut asunder, turned in the "ratta" and perfumed with seeds of fennel. We salt and pepper, therefore we cook in the saucepan like the steacks of pig or in turned roast.
Tagliata ai ferri
Beefsteak marinated in a fried mixture of garlic and oil of olive, cooked to the irons slightly "to the blood," cut to small slices, finished up with lemon juice and leaves of salad "rucola".
Fagioli all'uccelletto.
Beans cooked with sage, garlic, oil and tomato. Typical contour, enriched often with sausages so that it can be considered unique dish.

Vino Nobile di Montepulciano DOCG
Obtained from Prugnolo gentile, Canaiolo Nero and Mammolo grapes. The color is a rubin red with orange reflections for the aging. The scent is delicate, intense, pronounced in which the almond dominate, the taste is dry, bitterish, harmonic, slightly tannin. The Vino Nobile is to accompany with roasted meats, poultry, game.
Orcia DOC
Ottenuto da uve provenienti dal vitigno Sangiovese (min. 60%) oltre ad altre non aromatiche (max 10% a bacca bianca).
Il colore è un rosso rubino tendente al granato con l'invecchiamento.
Odore: vinoso, fruttato; Sapore: sapido, armonico.
Gradi 12. Immissione al consumo: dopo il 1° marzo dell'anno successivo a quello della vendemmia.
Brunello di Montalcino DOCG
Ottenuto da uve provenienti dal vitigno Sangiovese ("Brunello", 100%).
Il colore è un rosso rubino intenso tendente al granato.
Odore: caratteristico e intenso; Sapore: asciutto, caldo, un po' tannico, robusto armonico, persistente.
Gradi 12,5. Immissione al consumo: dopo il 1° gennaio del sesto anno successivo (settimo per la "riserva") a quello della vendemmia, con un affinamneto obbligatorio di almeno due anni in contenitori di rovere e di quattro mesi (sei per la "riserva") in bottiglia. Abbinamento: arrosto e cacciagione.
Vin Santo di Montepulciano DOC
Obtained from Trebbiano and Malvasia grapes. The grapes must be carefully selected at harvest-time and laid out to dry in suitable premises. Storing and ageing must take place in wooden vessels or casks. The minimum ageing period in wood is three years. It is to accompany with "cantucci" or also with some cheese.
Tartufo bianco delle Crete
Il tartufo bianco pregiato (tuber magnatum) è presente in buona quantità nei boschi che accompagnano in corsi d'acqua delle Crete Senesi. Il centro di mercato più vivace è San Giovanni d'Asso. Si raccolgono anche altre varietà di tartufo come il bianchetto (Tuber albidum) e il tartufo nero (tuber estivum e Tuber brumale).
Formaggio pecorino di Pienza
Prodotto a partire da latte ottenuto da pascoli particolari come quelli delle Crete di Siena e della Val d'Orcia dove cresce un'infinità di erbe aromatiche quali l'assenzio il barbarecco e il mentasastro che conferiscono ai formaggi una spiccata identità viene proposto nelle versioni fresco, semi-stagionato, stagionato e speziato.
Marmellate
A Montepulciano sono presenti alcune aziende impegnate nella coltivazione biologica degli alberi da frutta ed in particolare delle locali susine o prugne selvatiche (comunemente conosciute in zona "cosce di monaca"). Il frutto proveniente da un albero selvatico, poi coltivato in frutteto, che vive e produce soltanto nell'area delle colline di Montepulciano. E' un albero che da i suoi frutti in notevole quantità, ma ad anni alterni, che raggiungono la maturazione nel periodo più caldo dell'anno, Agosto. La susina di Montepulciano ha un sapore del tutto peculiare ed é depositaria tra l'altro di ricercatissime virtù lassative, che rimangono inalterate nelle marmellate.